Giardia azithromycin. Az antibiotikumok egyéb csoportjai - EgészségKalauz

Az antibiotikumok egyéb csoportjai

Streptomycin Neomycin Az aminoglikozidok gátolják a a bakteriális fehérjeképződést, ezáltal növekedésüket és szaporodásukat is. Igen hatásosak a Gram-negatív baktériumok ellen. Használatukat korlátozza az érzékenységi spektrum, tehát felírásukkor az orvosnak tudnia kell, hogy "célzottan" tudja alkalmazni.

Legfontosabbak a fülészeti és a vesét érintő mellékhatásaik. Érdemes egy kúrát követően ezt ellenőriztetni, illetve a terápia idején vérszintet mérni, a megfelelő hatás eléréshez amennyiben ez lehetséges.

Női Egészség Éve 2020

Glikopeptidek Ide tartozik a vancomycin és teicoplanin. Ezek a gyógyszerek gátolják a baktérium sejtfal-szintézisét, és károsítják RNS-szintézisüket is. Mindkettő igen hatékony a rezisztens Gram-pozitív baktériumok ellen. Gram-negatív kórokozók ellen kevésbé hatásosak.

Szerepük főként a más antibiotikumokra rezisztens súlyos fertőzések kezelésére korlátozódik, mint pl. Mindkét szer intravénásan és orálisan is adható.

giardia azithromycin

Vénásan lassú infúzió formájában kell adagolni. Szájon át adva rossz a felszívódásuk. Az orális vancomycin adható az antibiotikum okozta hasmenés kezelésére, de a sok rezisztencia miatt olyan esetekre tartják fenn, amelyek más kezelésre nem reagáltak.

platyhelminthes polycladida parazitaellenes termékek a bőrre

Lincosamidok E csoportba tartozik a clindamycin, amely gyakran használatos a terápiában. A szintén e csoportba tartozó lincomycinnel együtt hatásosak számos Gram-pozitív kórokozó ellen. Gátolják a bakteriális fehérjeszintézist, ezáltal a baktériumok növekedését és reprodukcióját.

Giardiosis kutyákban és macskákban - Hungarovet Tudásbázis

Általában másodvonalbeli terápiában ajánlottak, vagy ha bizonyos antibiotikum-allergia áll fenn, ill. Enterobiosis pinworm esetén is jó választás lehet.

Macrolidok E csoport tagjai: az erythromycin, roxithromycin, azithromycin és clarithromycin. Hatásuk az előző csoporttal egyező bakteriális fehérjeszintézis gátlása.

giardia azithromycin

Dózisuktól függően lehetnek bakteriosztatikus vagy bactericid baktérium-ölő sajátságúak. Giardia azithromycin a közösségben szerzett légúti fertőzésekben alkalmazzák pl. Aktivitásuk a Gram-pozitív és -negatív baktériumokon túl kiterjed pl. Az erythromycin, azithromycin és clarithromycin hatásosak még pl.

A clarithromycin adható ezen felül gyomor- és nyombélfekélyben, ahol kimutatott a Helicobacter pylori-pozitivitás, más antibiotikum pl. Az erythromycin és clarithromycin alkalmazása befolyásolhatja a gyógyszerek lebomlására ható enzimrendszerek működését.

Mit jelent a krónikus giardiasis, és hogyan kell kezelni

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orvosnak szarvasmarha szalagféreg hogyan lehet meghatározni kell, a beteg milyen egyéb gyógyszereket szed, és abba kell hagyni, vagy dóziscsökkentés mellett adni azokat a szereket, amelyek kölcsönhatásokat okozhatnak. Erythromycin mellett gyakran fordulhat elő hányás, vagy hasmenés.

giardia azithromycin jó gyógyszer a paraziták számára a testben

Ezért inkább az újabb származékokat pl. Nitroimidazolok Ide tartozó vegyületek a metronidazol, tinidazol és giardia azithromycin nitrotiazolok. Nitrocsoportot tartalmaznak, és olyan giardia azithromycin ellen hatásosak, amelyek anaerobok, tehát fejlődésükhöz nincsen szükség oxigénre, valamint bizonyos paraziták ellen is alkalmazhatóak Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica. Anaerob kórokozó gyakran fordul elő pl.

A szerek aktív formájukat a baktériumsejt belsejében alakítják ki: szabadgyökök, és más toxikus anyagok képződnek, ezáltal a baktériumsejt elpusztul. E készítmények szedése mellett tilos az alkoholfogyasztás, ugyanis giardia azithromycin az alkohol lebomlását a szervezetben, és ez kellemetlen mellékhatásokhoz giardia azithromycin.

Ide tartoznak: a ciprofloxacin, moxifloxacin, ofloxacin, és a norfloxacin. Hatásuk széles spektrumú, és főleg a Gram-negatív baktériumokra vonatkozik.

Orális úton jól felszívódnak, és ebben a tekintetben egyedi, hogy jól hatnak a Pseudomonas giardia azithromycin ellen. Ilyen fertőzés gyakran fordulhat elő immunkárosodott betegekben, kórházi fertőzések esetén.

giardia azithromycin

Igen alkalmasak a húgyúti, és gyomor-bélrendszert érintő fertőzések kezelésére. Adásukat fenntartják a rezisztens fertőzések giardia azithromycin, vagy olyan esetekre, ahol orális kezelés szükséges — ezzel a hatásspektrummal. A giardia azithromycin megfelelően végiggondolt kezelés itt is bakteriális rezisztencia kialakulásához vezethet.

Rifamycinek Ide tartozik a rifampicin és rifabutin, amelyek igen erős hatásúak a Gram-pozitív baktériumokkal és mycobaktériumokkal szemben. Mycobactériumok okozzák a tbc-t, nyirokcsomó-fertőzéseket, és egyéb légúti fertőzéseket is kelthetnek. A rezisztencia gyorsan kialakul használatuk alkalmával, tehát ezeket a szereket más antibiotikumokkal kombinációban kell adni.

gyógyszerek férgek táblázat

Meggátolják a baktériumok RNS- giardia azithromycin fehérjeszintézisét. Főként tbc-ben és más szerveket érintő mycobacterium-fertőzésekben kerülnek alkalmazásra, mint pl.

megvesz azitromicin kutyáknak - mi az azitromicin, amelyet az

Súlyosabb fertőzésekben is szerepelhetnek kombináció részeként, előkészítés férgektől kezdve a már említett MRSA-fertőzés, vagy pl. Miután sokféle enzimet aktiválnak a szervezetben, arra lehet számítani, hogy sok gyógyszerrel kerülnek kölcsönhatásba.

Azokra gondolunk, amelyek ugyanazon enzimrendszereken keresztül kerülnek lebontásra. Ilyenek pl. Szulfonamidok és trimethoprim A szulfametoxazol az egyetlen, gyakran alkalmazott szer ebben a csoportban, és kombinációban a trimethoprimmel. Gátolja az ún. A szulfonamidok széles spektrumú giardia azithromycin. A kombinációban pont ez a komponens, ami nem kevés esetben allergiát okozhat. A trimethoprim önállóan is adható, arra érzékeny húgyúti fertőzések esetében. A kombinált készítményt olyan állapotokra kell fenntartani, amikor a trimethoprim önmagában már kevés, vagy a kórokozó rezisztens egyéb kezelésre.

Tetraciklinek Ezek a jelenleg alkalmazott szerek: tetraciklin, doxiciklin korábban több szerepelt giardia azithromycin csoportban. Hatásukat a bakteriális fehérjeszintézis gátlásán keresztül fejtik ki. Széles spektrumúak, Gram-pozitív és -negatív baktériumok, protozoonok és anaerob kórokozók ellen egyaránt alkalmazhatóak. Általában a közösségben szerzett légúti fertőzésekre adhatóak, pl.

Húgyúti fertőzésekben, malária megelőzésében és akne esetén is alkalmazhatóak. Főként a doxiciklin adható, hosszú a felezési ideje, napi egyszeri bevétel elegendő. Használatát a bőrre és a fülre, hallásra gyakorolt mellékhatásai korlátozzák. Terhességben ellenjavallt, mivel a csontrendszer fejlődését visszatarthatja.

Forrás: MyDoctor.

Lehet, hogy érdekel