Nyul fogbetegsegek

nyul fogbetegsegek

A nyuszik különleges fogazattal rendelkeznek. Mint ahogy a tengerimalacok, a deguk és a csincsillák, az ő fogaik is nyitott gyökerűek, tehát állandóan nőnek.

Sőt a Lagomorpha alrendbe tartozóként a felső metszőfoguk kettőzött. Kölyök korban 16 tejfoggal rendelkeznek, amit hetesen váltanak át 28 darab maradandó foggá.

Kisállatorvos - Túlnőtt fogak és fogzáródási rendellenességek

Az állandóan növő fogat folyamatosan koptatni kell, hogy ne nőjön túl. Ezt a nyuszi, az állandó fű vagy széna rágásával végzi, nyul fogbetegsegek ezekben a növényekben találhatók olyan mikrokristályok, amelyek képesek koptatni a fogak rágólapját.

nyul fogbetegsegek a baktériumok közé tartoznak a paraziták

Abban az esetben van gond, ha az állat nem hajlandó elég mennyiségű fűfélét enni, és koptatás hiányában a fog túlnő. Sajnos más esetekben is túlnőhet a fog. Sokszor találkozunk rossz harapási egységgel rendelkező nyuszival, ami gyakran örökletes bántalom.

Navigációs menü

De a rossz harapás ki is alakulhat egy baleset során, amikor az állkapocs deformálódik egy törés által. Ha a fog túlnő, előbb vagy utóbb eléri a szájpadlást vagy a nyelvet és irritálja azt, ami fájdalmat okoz a nyuszinak. Ilyenkor minden egyes nyul fogbetegsegek fájdalommal jár, amit az állat úgy nyul fogbetegsegek, hogy csökken a bevitt táplálék mennyisége, illetve amikor a szájába veszi az ételt pár rágás után, kiejti azt a szájából. Az egyetlen megoldás a fog vágása.

Nyúl fogazata

Sajnos, ha egyszer elkezdtük a fogat vágni, akkor azt kontrollálni és vágni kell rendszeresen. Túlnövés A fog túlnövésénél még gyakrabban jelentkezik a foggyökéren kialakuló gennyes tályog. Ebben az esetben a nyuszi nem nyul fogbetegsegek fájdalmat, csak a gazdi vesz észre egy növekvő nyul fogbetegsegek az állkapocs alatt, vagy éppen a szem környékén. Gyakran csak egy egyszerű szemgyulladással hozzák hozzánk a kedvencüket, aminek a hátterében a fog betegsége áll.

Túlnőtt fogak és fogzáródási rendellenességek

A bántalom kialakulásának az oka összetett. Minden esetben egy gennykeltő baktérium elszaporodása az oka a tályog kialakulásának, de ne feledkezzünk meg a hajlamosító tényezőkről sem!

Ahhoz, hogy a baktérium elszaporodjon, egy gyengébb immunrendszer vagy egy szúrt seb kell. A szúrási sérülést okozhatja egy takarmánydarab vagy éppen a ketrec egy kiálló része.

nyul fogbetegsegek a helmintfertőzés megelőzése

Szúrt seben keresztül a korokozó bejut, elszaporodik, és tályogot képez. Szerencsésebb esetben a gyulladást legyőzi a nyúl szervezete és a gyulladási folyamat leáll, betokolódik.

nyul fogbetegsegek

Ez sajnos csak ritkán fordul elő. Az esetek nagy többségében a tályog folyamatosan növekszik, majd kifakad.

  1. Ppt platyhelminthes és nemathelminthes
  2. Törpenyúl: Nyuszik fogbetegségei
  3. Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
  4. A nyúltartásról - Mezőkövesdi Állatorvos
  5. Ezek a csíkok nem haladhatják meg a cm hossz Sok gazdi fogyókúrára foglya a nyulait, nyusziját, sajnos ez is fogproblémához és bélproblémához később halálhoz vezet!

Ebben az esetben a seb folyamatos tisztítása és a beteg fog eltávolítása a megoldás. Mivel az összes fog állandóan növekszik és hosszú gyökerekkel rendelkezik, ezért az eltávolításuk nehézkes, sokszor nem is lehetséges.

nyul fogbetegsegek

Antibiotikumos kezeléssel a folyamat jól kezelhető, de a recidivának kiújulásnak az esélye mindig fennáll. Megelőzés Mivel előzheti meg a bajt a gazdi? A rendszeres széna etetésével, az állat környezetében lévő sérülést okozható tárgyak eltávolításával, illetve az immunerősítéssel, vitaminok adásával. Ne felejtsük el, nyul fogbetegsegek a széna folyamatos adása alapvető a helyes nyúl tartásban! A napi magfogyasztás ne nyul fogbetegsegek több egy mokkáskanálnyinál, illetve a zöldség és gyümölcsfélék csak napi kétszer fél órára legyenek a nyúl nyul fogbetegsegek Sajnos nyul fogbetegsegek arra garancia, hogy ezek betartásával sohasem alakul ki fogtályog, de az esélyt csökkenthetjük, ha odafigyelünk kedvencünkre.

Lehet, hogy érdekel