Kalapacsfeju laposféreg. Bejelentkezés

Hatalmas, dermesztően gusztustalan laposférgek rémítették halálra az óvodásokat | óra

Nagyon félelmetes férgek

Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg! Európában teljesen idegenhonosnak számítanak. Némelyik faj lábszárhosszú és a szorításával öl, míg mások olyan idegmérget használnak, mint a gömbhal.

Mivel a föld alatt élnek és legtöbbjük nem extrém méretű, kalapacsfeju laposféreg sokáig nem szenteltek nekik nagyobb figyelmet. Mostanra azonban kiderült, hogy komoly veszélyt jelentenek a kalapácsfejű laposférgek a talaj gerinctelen élővilágárára.

  1. Milyen hőmérsékleten elpusztulnak a helminti tojások
  2. Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg! | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar
  3. Alien filmeket idéző féreg rémített halálra egy malájt
  4. Alien filmeket idéző féreg rémített halálra egy malájt Origo
  5. Félelmetes tények a kalapácsfejű laposférgekről!
  6. A meglepettség oka, hogy az ilyen ragadozó férgek elsősorban Ázsiában honosak, ahol kisebb földigilisztákkal táplálkoznak, és korábban nem nagyon lehetett velük találkozni Európában, de legalábbis senki nem mert igazán beszélni róluk.
  7. Állítsa be a bika láncának fejlesztési ciklust
  8. Gigantikus ragadozó laposférgek szállták meg Franciaországot -

Bipalium kewense, amint gilisztát öl Fotó: Pierre Gros Ragadozó természetük okozza a legnagyobb aggodalmat, mivel nemcsak a meztelen csigákat, de a földigilisztákat is előszeretettel fogyasztják. Márpedig utóbbiak nélkül egészen más lenne a talaj szerkezete - ha egyáltalán szerkezetről beszélhetnénk.

Amit a kalapácsfejű laposférgekről tudni kalapacsfeju laposféreg Nem elég, hogy mérgezőek, a kalapácsfejű laposférgek Bipalium sp. Ezek az élőlények a halhatatlan férgek közé sorolhatók, amelyek első sorban vízben fordulnak elő, de némelyikük a szárazföldi viszonyokhoz igazodott. Habár az emberekre nem jelentenek közvetlen veszélyt, az agresszívan terjeszkedő kalapácsfejű laposférgek többek között gilisztákkal táplálkoznak, ezért súlyosan károsíthatják kertek talajának állapotát.

A ragadozó laposférgek láthatóan a világ minden részén jól érzik magukat, de Európában teljesen idegen fajoknak számítanak. Így nem tudjuk felbecsülni, hogy az itteni talajok élőközösségében mekkora kárt tudnak okozni. Bipalium vagum, az egyik legszínesebb faj Fotó: Sébastien Sant Kalapacsfeju laposféreg összetéveszthetetlen: feltűnő színű, feketén csíkozott férgek, melyek hossza lábszárnyi lehet.

a helminták jelei az ember testében paraziták a gyermek testében

Franciaországban először ban figyelt fel rájuk Jean-Lou Justine, a Francia Természettudományi Múzeum parazitológusa. Teljesen ismeretlen fajnak bizonyult.

kalapacsfeju laposféreg tabletták férgek warnin

Kis nyomozás után kiderült, hogy már több hasonló faj is befészkelte magát Franciország földjeibe" - meséli a kutató. Felhívást tett közzé, hogy keresik ezeket a laposférgeket, mire pár év alatt több száz észlelésről küldtek be neki fotót, vagy magát az állatot.

férgek helminták pinworms gyógyszerek

Például az egyik óvodában egy eső után több száz kis "kígyó" megjelenéséről számoltak be a rémült óvónők. Egy felágaskodó Diversibipalium multilineatum Fotó: Pierre Gros Az Ázsiából származó Bipalium kewense és Diversibipalium multilineatum vagy a Bipalium adventitium fajok ráadásul kalapacsfeju laposféreg kalapacsfeju laposféreg idegmérget is termelnek, mint a gömbhal.

Gigantikus ragadozó laposférgek szállták meg Franciaországot

Alapvetően a kalapacsfeju laposféreg akarják mozgásképtelenné tenni vele, de ellenségeikkel szemben is bevethetik. Ami eddig kiderült róluk: a gilisztát körbetekerve lefogják, majd garatjukat kifordítva tetrodotoxin idegmérget és emésztőenzimet juttatnak belé, így az emésztés részben már a testen kívül megtörténik.

A laposféregek jellemzően hermafroditák - akárcsak a giliszták - vagyis két egyed találkozásakor mindketten képesek kalapacsfeju laposféreg, de a Bipalium kewense ivartalan osztódással is képes megtöbbszörözni magát.

recovering from giardia

Bizakodásra ad okot, hogy a közönséges földigiliszta Ázsiában is honos faj. Ha ott nem tudta kipusztítani a ragadozó féreg, akkor erre Európában is megvan minden esély.

Lehet, hogy érdekel